Freules van Wyrda

 

BEELDEN AAN ZEE SCHEVENINGEN

                                                                               5 februari 2022


Om 9.45 uur vertrokken we vanuit Woerden richting den Haag. In de auto was het al een gezellige samenspraak, dat even verstomde toen we zagen dat de Utrechtsebaan was afgesloten en we dus de omleiding moesten volgen. Allemaal even opletten want je weet nooit of de speakervrouw ons snel zou oppikken.           

Het viel allemaal reuze mee, we reden behendig de parkeergarage in (wel smal, maar ja dan moet je ook maar niet in zo’n grote auto rijden). Eenmaal buiten was de vraag: rechts- of linksaf en hier kwam onze persoonlijke navi-vrouw Edith al snel met de oplossing, linksaf dus.

Na een stevig wandelingetje met wind tegen, kwamen we bij het museum aan. Dies had de door Ellie uitgeprinte papieren bij de hand, we deden keurig onze mondkapjes om en pakten onze mobiel om de QR-code te laten zien. Toen hoorden we Tineke: oh, oh, mijn uitgeprinte QR-code ligt nog op de keukentafel. Nou geen nood zeiden wij tegen haar, gewoon de code op je mobiel laten zien, doen wij ook. Maar waar wij niet op gerekend hadden was dat Tineke een Flintstone-foon heeft en daar kan geen QR-code op gedownload worden. Edith ontfermde zich over Tineke en deed haar best om via allerlei slimme pogingen alsnog op haar telefoon de QR code van Tineke te krijgen. De mevrouw bij de incheckbalie hoefde de uitgeprinte papieren niet te zien (wel een beetje jammer, gezien de moeite die Ellie toch heeft gedaan), ze scande de code van Dies en Marian liet ook trots haar code zien. Echter, deze code werd niet gescand tot drie keer toe. Toen vroeg de dame vriendelijk of ik de nederlandse versie kon laten zien (gromgrom). Dies en Marian besloten maar even te gaan zitten in de koffiecorner en naar de vorderingen van Edith en Tineke te kijken. Let je even niet op, staan daar plots Edith en Tineke bij ons aan tafel. De vriendelijke dame vond het toch sneu voor Tineke en gaf toestemming tot entree.

De koffie smaakte ons dubbel goed en vol verwachting gingen we de tentoonstelling bekijken. We kregen een mooie folder en onze Queen las ons voor wat er over de beelden verteld werd. De route vergde toch wel wat van ons navigatie-vermogen om de juiste nummervolgorde te vinden.

De beelden zijn gemaakt door de van oorsprong poolse kunstenaar Igor Mitoraj en zijn onder andere van brons, marmer en gips. In enkele beelden zijn kleine uitsparingen waarin kleine figuren of gezichten worden weergegeven. Een vrijwilligster van het museum vertelde ons dat bij enkele beelden de uitsparingen verwezen naar de italiaanse filmregisseur Fellini met wie Mitoraj bevriend was.

Het beeld boven te zien vonden wij eigenlijk het mooist en de vrijwilligster vertelde ons dat veel bezoekers dezelfde mening hadden.

Ondertussen hoorden we onze magen knorren dus op naar de koffiecorner. Daar hadden we weliswaar niet zo’n uitgebreide lunchkaart maar voor ons toereikend. We bestelden een sandwich en Edith ging voor de tosti. DAT had ze beter niet kunnen doen, we zagen eerst één dame ijverig in de weer vervolgens kwam er nog iemand bij en werd de tosti van Edith overgeheveld naar een ander apparaat. Na een minuut of 10 kwam de mededeling dat het vandaag niet meer zou lukken met de tosti. We lieten ons niet kisten en spontaan sneden we onze sandwiches doormidden en kon Edith gezellig meedoen.

Daarna gingen we op weg richting garage, we dachten wind mee te hebben maar zoals wel vaker merkten we daar niet veel van. Blij dat we weer in de auto zaten en vooral blij dat we zonder schade uit de garage waren gereden, gingen we op weg richting Woerden. Ook nu weer een omleiding maar dat was voor onze Queen geen probleem, soepel bracht ze ons veilig naar Woerden.

Het was allemaal erg gezellig en Ellie werd node gemist.

WORKSHOP BOSSCHE BOLLEN

                                                                                                                                        18 maart 2022


 

We hadden het helemaal voor elkaar: Edith en Marian zouden met de trein naar ’s-Hertogenbosch reizen en Sal was zo lief om Dies, Ellie en Tineke met de auto naar de workshop te brengen. Helaas was Edith onverwacht verhinderd (jammer), er bleek gelukkig nog een plekje vrij in de auto voor Marian en was Sal omringd met 4 vriendelijke freules.

Keurig op tijd werden we afgezet voor de deur van bakkerij Royal en namen we plaats voor een heerlijk kopje koffie en een prima lunch.

Na de lunch begon de workshop waar we helemaal klaar voor waren. Inmiddels waren er ook andere enthousiastelingen aanwezig. Op onze tafels zagen we een metalen kom, slagroomklopper, spatel, plastic lepel en een steelpannetje staan. We keurden de spullen door het allemaal wel even in onze handen te nemen, toen het ons plots opviel dat er ook koffie en thee op tafel stonden én tot onze verrassing een klein glazen kannetje met (dachten wij) aangelengde honing. Dat konden Ellie en Dies niet weerstaan en voordat Tineke en Marian het in de gaten hadden, snoepten genoemde dames naar hartenlust met een lepeltje van de lekkernij.

De bakker vertelde over de historie van de Bossche Bol en gaf uitleg over de techniek van het maken. Toen bleek al gauw dat de inhoud van het glazen kannetje geen honing was, maar suikerwater dat precies was afgemeten en waarin chocolade-dragees (ook weer een precies afgewogen hoeveelheid) gesmolten moest worden om een goed chocolade laagje voor de Bol te maken. We kregen dus een ander kannetje waaruit nog niet gesnoept was. We mochten onder toeziend oog van de docent-bakker het steelpannetje met het suikerwater komen verwarmen en zodra dit op temperatuur was, konden we de chocolade-dragees erdoor roeren. Er moest geroerd worden totdat er een mooi sliertje van de lepel droop.

Toen kwam het echt technische deel: de Bol moest op de kop met een draaiende beweging door het choco-mengsel gehaald worden. De smeerboel die toen ontstond is hier niet te beschrijven, laat de fantasie de vrije loop.

Onze namen hadden we op het kartonnen bordje geschreven zodat we, nadat de bollen voldoende gekoeld waren, allemaal onze ‘eigen’ bollen weer terug kregen. Vervolgens moest de slagroom met de handklopper geklopt worden en wel zodanig dat de slagroomkom ondersteboven kon worden gehouden zonder dat de inhoud er spontaan uit viel. En ziehier, we hadden een koningin-klopster in ons midden: Ellie kon als geen ander de slagroom voor ons zó stijf te kloppen dat de punten keurig rechtop bleven staan. De spuitzak kon worden gevuld en we spoten de slagroom via de onderkant vakkundig in de Bol. Tot slot kregen we nog een bijzonder handige tip van de chef-bakker hoe de Bol te eten:

Neem de Bol ondersteboven in de hand en begin vervolgens met kleine hapjes deze heerlijkheid te nuttigen.              

We konden ons direct voorstellen hoe het er uit zou zien indien de Bol van bovenaf gehapt zou worden.


CONVENTIE VRIJHEID BLIJHEID / BEZIGE BIJTJES APELDOORN

                                                                                                                                        21 april 2022


 De dag begon stalend, hoe kon het ook anders met zo’n blije jarige Queen. De reis verliep voorspoedig en dat kwam niet alleen omdat het verkeer goed te doen was maar ook omdat Dies en Marian elkaar weer over van alles te vertellen hadden. Voor we het ons realiseerden reden we de parkeerplaats op waar al heel veel rood en paars te zien was.

Nog maar net uitgestapt, of we waren al in gesprek met hoedjes uit Friesland die er best wel een aardige rit op hadden zitten. 

Binnen liep het al aardig vol en na onze aanmelding was er koffie met wat lekkers dat we ons lieten smaken. We schoven aan bij de Secondhandredhatters uit Amsterdam, vice-queen Daisy (Désirée) had een verrassing voor Dies en overhandigde haar een queens speld.

Wat een ontzettend lieve actie! 

Om 12.00 uur werden we verzocht naar het auditorium te komen en verwelkomde de queen van de Bezige Bijtjes ons waarbij zij Dies nog even in het zonnetje zette door haar naar voren te roepen en wij allen haar een happy birthday toezongen. Dies antwoordde gevat dat ze nog nooit zoveel mensen op haar verjaardag heeft gehad.

Vervolgens konden we genieten van een smakelijk en humorvol optreden van de Marjolein Meijers Band. Marjolein is bekend van het theaterduo de Berini’s en door haar optredens als ‘An en Jan’ met Jan Rot. Er werd vrolijk meegeklapt, gezongen en zelfs gedanst!

Na al deze verbruikte energie moesten we weer opgeladen worden en konden we ons laven aan een lunch met een diversiteit aan broodjes, sapjes, vruchtjes etc. Het is altijd weer grappig dat als je aan tafel zit bij hoedjes die je nog nooit hebt gezien er steeds stof is om te praten. Voor we het ons realiseerden was het alweer tijd om naar het auditorium te gaan. 

Op het podium stond Martijn Akkerman, bekend van ‘Tussen Kunst en Kitsch’ en juwelenhistoricus. Martijn geeft regelmatig voordrachten en lezingen, bij ons hield hij een vermakelijk betoog over Rode Hoeden en Juwelen. Hij toonde ons een afbeelding van de Marquise-broche en vertelde ons over Madame de Pompadour, de vrouw waar de Marquise-vorm naar is vernoemd.

Hij leest al jaren over deze interessante vrouw waar over veel te vertellen valt. Martijn is zelfs in het bezit van een miniatuur van Madame de Pompadour dat voorzien is van haar haar in de achterkant. 

Er waren loten verkocht waarvan de opbrengst ten goede komt voor de aanschaf van medicijnen voor de Oekraïne en nu volgde de trekking voor de enige prijs, nl een schilderij waarop een viertal rode hoedjes te zien waren. Natuurlijk vielen wij niet in de prijzen maar of we daar rouwig om waren……?

Ook werd er nog de mooiste rode hoed gekozen en de mooiste outfit, gggrrr… alweer niet.

En door……….ja juist naar de wijn en met elkaar nog even commentaar uitwisselen over de keuze van mooiste outfit.

Wat was het gezellig en leuk om weer verschillende bekende gezichten te zien en even bij te praten. 

De terugweg verliep iets minder soepel omdat we tijdens de spits richting huis reden en wat oponthoud hadden. Maar uiteindelijk gelukkig veilig thuis gekomen en konden we tevreden ’s-Avonds de dag nog eens laten passeren.


 PIANO LUNCHPAUZECONCERT TIVOLI    VREDENBURG

                                                                                                                                            1 April 2022

Dit keer reisden we niet allemaal gezamenlijk, Edith kwam met de bus, Marian nam de trein en onze drie musketiers Dies, Ellie en Tineke hadden een automaatje besproken om zich naar Utrecht te laten vervoeren. De chauffeur bleek wat moeite te hebben om het adres in zijn Navi te vinden en werd lichtelijk nerveus met drie freules in zijn automobiel. Maar zie hier het optreden een Queen waardig, want Dies had binnen no-time het adres via haar telefoon in beeld. Zo waren deze freules weer een ervaring rijker.

Wachtend op Edith die voor de kaartjes had gezorgd werden wij intussen aangesproken door een alleraardigste toezichthouder dat wij echt tijdig in de zaal moesten zijn want de aanvang was precies om 12.30 uur. Wij verzekerden hem dat dat ons ging lukken, maar hij dacht natuurlijk: ‘ja ik waarschuw deze dames maar vast want ze zien er niet naar uit dat ze op het laatste moment nog een sprintje gaan trekken.’

Gelukkig kwam Edith op tijd en liepen we richting de Grote Zaal waar zij al snel zag dat er vooraan een rij was waar voor ons voldoende stoelen vrij waren zodat we gezellig naast elkaar konden zitten.

Felita Tanaya opende met Chopin en Kapustin en daarna kwam Matías Gómez-Sáenz die Mozart en Liszt speelde. Ellie heeft een absoluut gehoor want zij merkte op dat hij een paar foutjes maakte. Tot slot speelde Stephanie Lauwrencia Cristianto Bach, Chopin, Liszt en een eigen compositie. Na afloop gingen we op naar de lunch bij het ‘Gegeven Paard’ alwaar onze Edith een tafel had gereserveerd. Daar bleek iets niet goed gegaan te zijn want aan de gereserveerde tafel zaten andere dames. Deze werden vriendelijk doch dringend verzocht te vertrekken en na dit kleine oponthoud konden wij dan plaatsnemen en bestelden we onze lunch. Ellie merkte scherp op dat dit het eerste uitje was waarbij we allemaal aanwezig waren.

Na afloop heeft Sal de drie musketiers opgehaald en gingen Edith en Marian met bus en trein ook richting huis.

Al met al weer een gezellig uitje waarbij we heerlijk wat cultuur hebben kunnen opsnuiven.

En door naar het volgende………………………………………

Share by: